Mansana de la Discòrdia | La Casa Batlló
La Casa Batlló va ser remodelada per l’arquitecte Antoni Gaudí entre els anys 1904 i 1906
casa batlló, antoni gaudí, josep batlló, eixample, pla cerdà, barcelona, modernisme, arquitectura, artista
15824
page-template-default,page,page-id-15824,page-child,parent-pageid-15819,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

La Casa Batlló

La Casa Batlló va ser remodelada per l’arquitecte Antoni Gaudí entre els anys 1904 i 1906. L’empresari tèxtil Josep Batlló va comprar el 1903, un edifici situat al passeig de Gràcia, 43, que havia estat construït pel mestre d’obres Emili Sala Cortès l’any 1877 seguint la línia neoclàssica de les construccions de l’Eixample del Pla Cerdà.

LA FAMÍLIA BATLLÓ

Josep Batlló i Casanovas (?-1934) va ser un dels grans industrials del tèxtil català. Era fill de Feliu Batlló i Josefa Casanovas. L’any 1884 es va casar amb Amàlia Godó Belaunzarán, filla de Bartolomé Godó, fundador del diari La Vanguardia i de la fàbrica Godó de jute. Van tenir cinc fills.

La seva relació amb els Godó no només li va donar el prestigi social de què gaudia la família, sinó també un vincle amb la fàbrica Godó de jute, que era la primera d’Espanya. El jute és una fibra tèxtil natural que s’utilitzava per fer sacs per envasar-hi productes. Les empreses Batlló van arribar a tenir 2.200 treballadors. A la meitat del segle XIX ja s’havien creat les grans fàbriques barcelonines. És el moment en què es compara Barcelona amb la Manchester industrial, tot i que en el cas català més de la meitat de la producció industrial era d’indústria cotonera. La Primera Guerra Mundial va beneficiar enormement la producció de cotó.

L’ARQUITECTE ANTONI GAUDÍ I CORNET

Antoni Gaudí i Cornet va néixer el 25 de juny de 1852 a Reus. Provenia d’una família de calderers. Va ser un nen de salut delicada, fet la qual cosa es va passar llargues temporades al mas de Riudoms, fet que li va permetre estar hores contemplant la natura que considerava la seva gran mestra i transmissora del coneixement més elevat per ser l’obra suprema del creador. El 1870 es traslladà a Barcelona per cursar els seus estudis d’arquitectura. El 1878 els acabà i va guanyar un concurs convocat per l’Ajuntament de Barcelona pel disseny i execució d’uns fanals situats a la plaça Reial i al Pla de Palau. També se li encarrega la seva primera obra important, la Casa Vicens. Una vegada obtingut el títol, Gaudí es va establir pel seu compte al seu despatx del carrer del Call de Barcelona des d’on, amb gran entrega, va iniciar el seu gran llegat arquitectònic gran part del qual és considerat Patrimoni de la Humanitat.

Cal destacar la gran relació d’amistat i mecenatge entre Gaudí i Eusebi Güell, gran impulsor de la indústria nacional amb un accentuat gust per les arts. I de les obres més importants de l’arquitecte destaquem: la Torre Bellesguard, el Parc Güell, la restauració de la catedral de Mallorca, l’església de la Colònia Güell, la Casa Batlló, la Pedrera i, finalment, la Sagrada Família. Antoni Gaudí va morir el 10 de juny de 1926 atropellat per un tramvia.

LA CASA BATLLÓ

La Casa Batlló va ser remodelada per l’arquitecte Antoni Gaudí entre el 1904 i el 1906. El Sr. Batlló va encarregar a Gaudí una remodelació que consistia a enderrocar l’edifici, però finalment es va decidir només reformar-lo. La proposta va afegir un pis a la construcció original, va eixamplar el pati de la parcel·la i va canviar de manera radical la façana i els interiors. L’edifici va ser nominat el 1907 per rebre el guardó de millor edifici construït a la ciutat, però sorprenentment no el va guanyar.
La Casa Batlló va deixar de pertànyer a la família Batlló durant la dècada dels anys cinquanta del segle XX, després de patir danys greus durant la Guerra Civil, moment en què va acollir un centenar de refugiats.
Des de la dècada dels noranta fins a l’actualitat és de propietat privada.
L’any 2002, amb motiu de l’Any Internacional Gaudí, la casa va obrir la seva visita pública.

Gaudí va treballar sense limitacions en la seva llibertat creativa per a la transformació d’un edifici d’obra civil construït originàriament el 1877. L’arquitecte creia que la forma prové de la natura, entesa com a creació divina. Les arrels d’aquests pensaments són molt antigues i es troben també en pensadors del segle XIX com ara Ruskin i Viollet-le-Duc. Gaudí estava convençut que totes les formes existeixen a la natura, i que es basen en alguns moviments essencials que constitueixen símbols de generació i vida. Algunes fan referència al final a la mort com són els ossos, i altres ho fan a l’inici, com són les espirals o els cercles. La Casa Batlló és una obra mestra de forma, de color i de llum. Amb aquesta obra, Gaudí s’anticipa a la tesi del racionalisme, que arribarà trenta anys després amb la seva idea moderna de la ventilació.

Gaudí va treballar amb els millors artesans de tots els gremis. La transformació del ferro forjat, on la corba no solament és retòrica i estètica, sinó que també és un reforç estructural; treballs sinuosos de fusta com portes tridimensionals amb relleus sorprenents; vidrieres emplomades de colors, que tamisen la llum natural; rajoles ceràmiques amb relleus; elements ornamentals de pedra arenosa de Montjuïc… Tot això ret compte del mestratge dels artesans de l’època.